Headerafbeelding

Vitelia zet nieuwe stappen in MVO in samenwerking met Vissers Energy Group

Ben Cox, Hoofd logistiek bij Vitelia Voeders zag de mogelijkheden van deze nieuwe brandstofsoort en is de initiator van deze pilot. Hij zocht contact met Vissers Energy Group over de concrete mogelijkheden voor Vitelia. Inmiddels is het gekomen tot een samenwerking en adviseert Vissers de agrarische coöperatie. Sinds kort wordt een deel van de benodigde brandstoffen dan ook geleverd in de vorm van Blauwe Diesel. In potentie een nieuwe brandstof voor de toekomst.

“De uitdaging is om blijvend concrete stappen te zetten in maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) die enerzijds werkbaar blijven en anderzijds onder aan de streep voor alle betrokkenen iets opleveren”, vertelt Stefan Kuijpers, directeur bij Coöperatie Vitelia.

Kuijpers vervolgt: “Op het gebied van MVO heeft Vitelia in twee jaar tijd een grote stap gezet door een groot deel van alle grondstoffen over water aan te voeren in plaats van over de weg. Hierdoor halen we jaarlijks duizenden vervuilende kilometers van de weg. Een grote stap voorwaarts ten aanzien van de CO2 footprint van onze organisatie.”

Blauwe Diesel
Blauwe Diesel wordt gemaakt van plantaardige afvaloliën. Deze oliën zijn eerst gebruikt in de voedingsbereiding. Het restproduct wat hier van over blijft wordt verzameld, afgevoerd en omgezet in hoogwaardige Blauwe Diesel. Vitelia is gestart met de variant Blauwe Diesel 20, dit biedt de mogelijkheid om de komende jaren door te groeien naar de volledige fossielvrije Blauwe Diesel 100. Met het gebruik van Blauwe Diesel 20 reduceert Vitelia 20% CO2 zonder enige aanpassing aan hun voertuigen. Daarnaast is deze brandstof niet alleen vele malen schoner, maar is deze ook nog eens van een betere kwaliteit dan de reguliere ‘gewone’ diesel. Blauwe Diesel is namelijk minder vatbaar voor bacteriegroei, het verbrandt veel schoner, is het gehele jaar winterbestendig én het is zuiverder dan de oude diesel.

Niet stil blijven zitten
De volgende stap in verduurzaming bij Vitelia is inmiddels ook al onderhanden. In de loop van 2019 wordt in Oirlo een nieuwe opslagloods, werkplaats en kantine gerealiseerd. Dit gebouw wordt gasloos en inclusief zonnepanelen opgeleverd. Daarmee is dit gebouw klaar voor de toekomst en krijgt deze het predicaat energieneutraal. Bij de coöperatie leeft het besef dat we op het gebied van MVO proactief moeten zijn én blijven. Dat past bij de innovatieve geest van Vitelia en de agrarische sector in het algemeen. Daarnaast wordt dit meer en meer een eis van de leden en klanten.

© Vissers Energy Group - 2023
Created by