Headerafbeelding

BMW komt dit jaar nog met de iX5 Hydrogen

Met de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo is de keuze uit waterstof-aangedreven voertuigen beperkt. Gelukkig komt BWM dit jaar ook met een waterstofauto op de markt: de BMW iX5 Hydrogen.

De BMW iX5 Hydrogen heeft twee opslagtanks, die samen goed zijn voor de opslag van zo'n zes kilogram waterstof. Zes kilo lijkt weinig, maar op één kilo waterstof kan je gemiddeld 100 kilometer rijden. Een kilo waterstof kost ongeveer €12,00 en omgerekend naar de prijs per kilometer zit dit zo’n beetje tussen de prijs van benzine en diesel in.

Het systeemvermogen van de iX5 Hydrogen ligt op 374 pk. Een groot voordeel van een auto die waterstof verbruikt, is de snelheid waarmee je de elektrisch aangedreven auto weer van nieuwe levenslust kunt voorzien. Volgens BMW zijn de twee tanks in zo'n vier minuten vol te tanken met waterstof. Daarnaast heeft de iX5 geen enorm accupakket aan boord, wat natuurlijk de nodige kilo's scheelt. Uitgebreide technische gegevens maakt BMW in een later stadium bekend. BMW hint al naar de mogelijkheid om ook op grotere schaal waterstofauto's onder zijn i-label te voeren.

Waar kun je waterstof tanken?

Zonder waterstoftankstations geen waterstofauto’s. In Nederland kan je op dit moment op 15 verschillende locaties waterstof tanken. Het aantal tankstations groeit gestaag. Ook buiten Nederland groeit het netwerk van waterstofstations. Zo zijn er in Duitsland inmiddels 72 waterstofstations. Dit aantal moet toenemen naar vierhonderd in 2023.

Waterstof bij Vissers Energy

Op donderdag 7 april 2022 heeft Vissers Energy Group het allereerste waterstoftankstation van Limburg officieel geopend. Het nieuwe waterstof vulpunt bevindt zich aan de Stationsstraat 90 in Horst en is geschikt om zowel personen- als vrachtauto’s te tanken.

Vissers Energy Group ziet het als haar taak om groene waterstof beschikbaar te stellen voor eindgebruikers. Het doel van het eerste waterstoftankstation is dan ook om samen met deze eindgebruikers allerlei toepassingen in de praktijk te gaan testen. Het waterstofstation in Horst is een belangrijke eerste stap in de verdere uitrol van waterstof op het tankstation netwerk van Vissers in Zuid-Nederland.

(Bron: autoweek.nl)

© Vissers Energy Group - 2023
Created by