Limburg krijgt een tweede waterstoftankstation

Limburg krijgt een tweede waterstoftankstation

Chiem Maessen

Geschreven door Chiem Maessen, Accountmanager & Marketing B2B

Geschatte leestijd:

Nieuw waterstoftankstation: 

'We richten ons op trucks'

Limburg krijgt een tweede waterstoftankstation. Vorig jaar werd in Horst het eerste tankstation voor auto's die op waterstof rijden geopend. Volgend jaar komt er een tweede pompstation in Tegelen bij.

Dat laat Gerbert Vissers van Vissers Energy Group weten.

Vrachtauto's
Met de uitbreiding richt Vissers zijn vizier op vrachtauto's. "Ik verwacht dat die doelgroep voor waterstof heel belangrijk gaat worden", zegt hij. "Om een vrachtwagen te elektrificeren heb je heel veel accu's nodig. Dat gaat dan weer ten koste van laadvermogen, zowel in kilo's als volume. Dat wil je niet bij een truck."

Hyundai Nexo op waterstof van Vissers Energy Group.
Waterstof Tanken bij Vissers Energy Group.

Hoe werkt een waterstofauto?

Niet iedereen is ervan overtuigd dat de elektrische auto met accu - zoals we die nu kennen - de toekomst is. Er zijn ook veel mensen die heil zien in waterstofauto's. Dat zijn overigens ook volledig elektrische auto's. De wielen worden aangedreven door een of meerdere elektromotoren. Het grote verschil tussen een waterstofauto en een 'batterij-elektrische auto' is de manier waarop de energie wordt opgeslagen. Een waterstofauto haalt energie uit waterstof. Met een chemische reactie waarbij energie vrijkomt in de vorm van elektriciteit wordt de elektromotor gevoed. De elektrische auto zoals we die nu kennen heeft een accu.

Doorbraak
Komend voorjaar verwacht Vissers dat hier verandering in komt. "Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een subsidie aangekondigd. De overheid betaalt dan de meerprijs voor een vrachtwagen of bus op waterstof ten opzichte van de dieselvariant." Vissers denkt dat deze subsidie niet alleen transportbedrijven over de streep gaat trekken, maar ook fabrikanten. "Dan loont het zich om meer waterstofvoertuigen te fabriceren. Ze willen immers massa. Door deze regeling gaat die massa er komen", zegt Vissers.

Afrit A73
Het tweede waterstoftankstation komt vlakbij de een afrit van de A73 te liggen. Om precies te zijn op de hoek van de Venloseweg en de Ariƫnstraat in Tegelen. Een goede plek vlakbij een snelweg en een bedrijventerrein, zo zegt hij zelf. Het bedrijf van Vissers heeft al een Europese subsidie op zak. Verder worden de gemeentelijke vergunningen voorbereid.

Netwerk
Toch is het volgens de ondernemer niet aannemelijk dat waterstoftankstations op korte termijn als paddenstoelen uit de grond schieten. "Dat heeft nu nog geen zin, aangezien er nog niet zoveel voertuigen op waterstof rijden. Oneindig tankstations bouwen zonder klanten is zinloos", zegt hij. "Dat moet gestaag groeien. We hopen over een paar jaar dat er tientallen vrachtwagens, bussen en auto's op waterstof. Dan kunnen we ons netwerk uitbouwen, want we hebben nog wel wat plekken op het oog in Limburg."

Waterstof Tanken bij Vissers Energy Group.
Hyundai Nexo op waterstof van Vissers Energy Group.

Voordelen
Een voordeel van waterstof ten opzichte van een accu is dat je net zo snel kunt tanken als je gewend bij benzine of diesel. Een ander voordeel is de prijs van een volle tank. 12 kilo waterstof kost zo'n 60 euro en is daarmee goedkoper dan benzine of diesel.

Nadelen
Er is veel meer energie nodig om waterstof te maken dan dat er vrijkomt wanneer de waterstof in de auto wordt omgezet in elektriciteit. Om dezelfde afstand te kunnen rijden met een waterstofauto als met een batterij-elektrische auto, heb je onder aan de streep veel meer elektriciteit nodig. Daarnaast zijn er ook nog maar weinig waterstoftanksations.

Kennisdeling & nieuws vanuit Vissers

Vissers Energy Group loopt graag voorop en wat we leren, dat delen we graag met jou! Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van tankstations en energie. 

De nieuwe MAN hTGX met waterstofverbrandingsmotor
  • Waterstof
  • Nieuwsartikel

De nieuwe MAN hTGX met waterstofverbrandingsmotor

MAN introduceert de eerste truck met een waterstofverbrandingsmotor. Met waterstof als 100% emissiev...

Bekijk dit artikel

SEBA: Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's
  • Elektrisch laden
  • Laadpalen
  • Waterstof
  • Nieuwsartikel

SEBA: Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's

Op 23 april gaat de subsidie van de SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's) van start, wa...

Bekijk dit artikel

Nieuwe locatie: BP Vissers Afferden
  • Brandstoffen
  • Elektrisch laden
  • HVO
  • Nieuwsartikel

Nieuwe locatie: BP Vissers Afferden

Na 35 jaar is het BP-tankstation van Croonen in Afferden overgegaan naar Vissers Energy Group

Bekijk dit artikel

Laadplein Kriterion Amsterdam
  • Elektrisch laden
  • Laadpalen
  • Nieuwsartikel

Laadplein Kriterion Amsterdam

Bij BP Kriterion Studentenpomp in Amsterdam hebben we een laadplein gerealiseerd met zes Kempower sn...

Bekijk dit artikel

Bekijk alle nieuws- en kennisartikelen

Nog vragen? Neem contact op

Onze afdelingen zijn er om jou in beweging te houden. Of het nu gaat om een nieuwe tankpas, een laadpaal plaatsen, meer informatie over waterstof een factuur of marketingactie, we helpen je graag vooruit. Laat jouw gegevens achter en we nemen contact met je op.

Wij staan klaar om jou te helpen

Wij staan klaar om jou te helpen

Hoofdkantoor

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:00 - 17:00 uur